Słodkie tajemnice białego cukru

Kiedyś „cukier krzepił”, dziś to „biała śmierć”. O czym musisz wiedzieć, zanim sięgniesz po napój energetyzujący lub baton z rafinowanym cukrem?

Gorzka prawda o cukrze

Choć z powodu kilku pączków w Tłusty Czwartek czy kawałka ciasta na imieninach u cioci jeszcze nikt nie trafił do szpitala, warto pamiętać, że nadmierne spożycie cukru po prostu szkodzi zdrowiu. Nasilając produkcję wolnych kwasów tłuszczowych i trójglicerydów, powoduje ich odkładanie w wątrobie, co w efekcie prowadzi do otyłości brzusznej i wielu schorzeń.

Choroby powiązane ze spożyciem cukrów rafinowanych to nie tylko nadciśnienie, cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia czy próchnica, ale także… depresja. Choć słodki baton czy napój gazowany w pierwszej chwili dodaje nam energii, w dłuższej perspektywie zaburza funkcjonowanie neuroprzekaźników regulujących nastrój, wpływając na jego obniżenie.

Ale to nie wszystko. Badania prowadzone od kilkunastu lat przez National Center for Biotechnology Information (NCBI) wykazują istotne związki między nadmiernym spożyciem cukru a występowaniem i rozwojem nowotworów u ludzi Nie jest to zresztą wiedza nowa – już w 1931 roku nagrodzono Noblem Otto Heinricha Warburga, niemieckiego biochemika, który odkrył, że komórki nowotworowe żywią się glukozą.

Cukier cukrowi nierówny!

Idąc na wojnę ze słodyczami nie zapomnij jednak, że istnieje istotna jakościowa różnica między cukrem występującym naturalnie w owocach, warzywach czy mleku, a cukrem „dodanym”, czyli dosypywanym do potraw i napojów (zarówno kupnych, jak i tych przygotowywanych w domu). W pierwszym przypadku niekorzystne właściwości cukru są neutralizowane obecnością błonnika, który zmniejsza wchłanianie węglowodanów. W drugim przypadku przyswajamy głównie sacharozę, czyli kalorie pozbawione jakichkolwiek składników odżywczych. Dlatego nie bój się owoców – to bogate źródło witamin i mikroelementów.

Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia z tzw. cukrów wolnych (ang. free sugars)* nie powinniśmy pozyskiwać więcej niż 10% energii w ciągu dnia, choć ilością rekomendowaną jest zaledwie 5%. Ile to cukru, jeśli przyjmiemy, że spożywasz dziennie 2000 kcal? Tyle samo, ile w jednej puszce popularnego słodkiego napoju (lub energetyka), czyli około 7 łyżeczek. Każda łyżeczka więcej będzie co najmniej niekorzystna dla twojego zdrowia.

Jeśli jednak nie wyobrażasz sobie filiżanki kawy lub herbaty bez cukru lub potrzebujesz dosłodzić potrawę do smaku, wybierz naturalne i zdrowsze odpowiedniki cukru, takie jak stewia, erytrytol czy ksylitol (cukier brzozowy). Do słodzenia możesz wykorzystać także naturalny miód, który zawiera witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz sole mineralne.

* Cukry „wolne” – monosacharydy i dwucukry dodawane do żywności przez firmy spożywcze oraz indywidualnych konsumentów oraz cukry występujące naturalnie w miodach, syropach oraz sokach owocowych. Za WHO 

Źródła:

NCBI
The British Journal of Psychiatry
WHO